Türkçe



Yeşil Zeytin İmalatı

İŞ AKIM ŞEMASI:

  1. TOPLAMA

  2. KALİBRASYON( ELEME)

  3. SEÇME

  4. ÇİZME VEYA KIRMA.

  5. FERMANTASYON(MAYALAMA)

  6. AMBALAJLAMA

A)TOPLAMA: AĞAÇTAKİ ZEYTİN TANESİ ÖNCE KOYU YEŞİLDİR.BÜYÜR SARARIR. PEMBELEŞİR VEDE SİYAHLAŞIR. KIRMA VE ÇİZİK YAPILACAKSA,SARILAŞTIĞI ZAMAN TOPLANMALIDIR. PEMBELİSİNDEN,PEMBE ÇİZİKTE OLABİLİR.TOPLAMANIN MUTLAKA TEK TEK YAPILMASI GEREKİR.SON ZAMANLARDA UCUZA MAL OLSUN DİYE TARAKLAMA VE SIYIRMA SİSTEMİ UYGULANMAKTADIR. BÖYLE OLUNCA AĞACIN ALTINA DÜŞEN ZEYTİN,BİRBİRİNE VURUR VEDE BERE OLUŞUR. BU BİRNEVİ ISKARTADIR . AYRICA TOPLANMAMASI GEREKEN KÜÇÜK VEYA BOZUK ZEYTİNLERDE DÜŞECEĞİNDEN, HASAR VE ISKARTA DAHADA ARTAR. TOPLANAN ZEYTİN, MUTLAKA DELİKLİ KASAYA KONMALI VE AYNI GÜN İMALATHANEYE GETİRİLMELİDİR.

B) KALİBRASYON (ELEME): ZEYTİN,KAYIŞLI ELEKLERDE ELENMELİDİR SALLAMA ELEKLER BERE YAPABİLİR.

C) SEÇME: SEÇME İŞLEMİ YÜRÜYEN BANTTA VE IŞIK ALTINDA YAPILMALIDIR. İYİ BİR SEÇME İÇİN BANTIN HIZI VE ÜZERİNDEKİ ZEYTİN MİKTARI DURUMA GÖRE AYARLANMALIDIR. HASARLI ZEYTİNLER AYIKLANIP,ÇİZME VE KIRMA İŞLEMİNE GEÇİLMELİDİR.

ÇİZME İŞLEMİ: BOYLARA AYRILMIŞ OLAN VE SEÇİLEN ZEYTİNLER, ÇİZME MAKİNASI AYARLANARAK ÇİZİLİR. YIKANIP,BEKLETİLMEDEN SALAMURA SUYU KONMUŞ KAPLARA KONUR.

KIRMA İŞLEMİ: KIRMA İŞLEMİ MAKİNA İLE YAPILA BİLİR ANCAK,İDAİLİ,ZEYTİN TEK TEK BIÇAKLA ENLEMESİNE ÇİZİK ATILARAK,TAHTA TAKOZLA YAVAŞÇA KIRILMALIDIR. BU SAYEDE ZEYTİNİN DAYANIKLILIĞI ARTACAĞINDAN,SERTLEŞTİRİCİ TÜRÜ KATKI MADDESİ KULLANILMASI GEREKMEZ. KIRILAN ZEYTİN DE YIKANIP AYRI BİR SALAMURALI KABA KONUR.

E) FERMANTASYON (MAYALAMA) : ÇİZİLEN VE KIRILAN ZEYTİNLER,SALAMURASI HAZIRLANMIŞ KAPLARA KONUP, ÜZERİNE İÇ KAPAK VE DIŞ KAPAK KAPATARAK,MAYALANMAYA BIRAKILIR. ZEYTİN,ACILIĞINI ATINCA TUZ MİKTARI KONTROL EDİLİR, GEREKİRSE ARTTIRILIR BİR SÜRE SONRA AMBALAJLAMAYA GEÇİLEBİLİR.

F)AMBALAJLAMA: SALAMURA SUYUNDAN ÇIKARILAN ZEYTİNLER YIKANIP LİMON TUZLU SU İLE AMBALAJLARINA KONUR. ÇEŞNİ İÇİN LİMON İLAVE EDİLİR. HAVA İLE TEMASINI KESMEK İÇİN ÜZERİNE ZEYTİNYAĞI KONUR.BU İMALAT TARZINDA KOSTİK, TATLANDIRICI, SERTLEŞTİRİCİ SARARTICI,HAVA TEMASINI KESİCİ KATKI MADDELERİNE HİÇ GEREK YOKTUR. ÇÜNKÜ,ÖNCE İNSAN SAĞLIĞI DÜŞÜNÜLMELİDİR.

İSMET ÖNDER




İletisim

Plaketlerimiz


29/03/2024 Gün Ortalama:62  Bugün75 ziyaret var  Sitede 2 Kişi var  IP:34.201.19.151